Σελίδες

"Kαρκίνος... πως εμφανίζεται"






Σίγουρα, σε κανέναν μας δεν είναι ευχάριστο να γνωρίσει και να ενημερωθεί για τον καρκίνο. Αλλά, δυστυχώς ο αριθμός των προσβαλλόμενων  από αυτή την ασθένεια, έχει αρχίσει και αυξάνεται δραματικά στη Χώρα μας.
Οπότε, η πρόγνωση πρέπει να αφόρα όλους μας, άντρες, γυναίκες, παιδιά. Ο Καρκίνος είναι ασθένεια – ή, καλύτερα, μια ομάδα ασθενειών – που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό διακριτών συμπτωμάτων, η φύση και η ένταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, το μέγεθός του, τη θέση του στο σώμα, την κακοήθειά του, το αν έχει υποστεί μετάσταση, τη φυσιολογία και την ηλικία του πάσχοντα κ.ά.

Δεδομένης της αξίας της έγκαιρης διάγνωσης για τη θεραπεία πολλών ειδών καρκίνου, η εξοικείωση με τα συνήθη συμπτώματα μιας καοήθους νεοπλασίας μπορεί να αποδειχτεί όχι απλά χρήσιμη, αλλά και ζωτική. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι αγνοούν την πλειονότητα των σχετικών συμπτωμάτων, με πιθανό αποτέλεσμα να καταφρονήσουν τη σημασία τους σε περίπτωση που εμφανιστούν. Στόχος, λοιπόν, του προκείμενου άρθρου είναι μια διττή παρουσίαση των συμπτωμάτων αυτών: Αρχικά, ακολουθεί μια γενική αναφορά σε συμπτώματα που χαρακτηρίζουν γενικά την ύπαρξη καρκίνου και, στη συνέχεια, παρουσιάζεται ένα κατάλογος συμπτωμάτων που συσχετίζονται με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Γενικά καρκινικά συμπτώματα:

-       Απώλεια βάρους

-       Επίμονος πυρετός – εφίδρωση

-       Εξάντληση

-       Άλγος

-       Δερματικές αλλοιώσεις



Ειδικά συμπτώματα:
Φυσικά, κάθε μορφή καρκίνου επιφέρει και διακριτά, ιδιαίτερα συμπτώματα, σε βαθμό και έκταση που εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Στο σημείο αυτό, θα αναφερθούμε στα κυριότερα ειδικά συμπτώματα που συνδέονται με κοινές μορφές καρκίνου παγκοσμίως.

-       Αιμορραγία ή αιμόπτυση

-       Αναιμία

-       Δυσλειτουργίες ή αλλαγές στις συνήθειες κένωσης και ούρησης

-       Δυσπεψία ή δυσχερής κατάποση

-       Εξογκώματα ή σκληρύνσεις στο στήθος ή σε άλλα σημεία του σώματος

-       Επίμονα Έλκη (τραύμα του δέρματος ή του βλεννογόνου)

-       Επίμονος βήχας – βραχνάδα-

-       Λευκές κηλίδες και στίγματα στη στοματική κοιλότητα, τις παρειές (μάγουλα) και τη γλώσσα (λευκοπλακία)

-       Μεταβολές σε ακροχορδόνες ή ελιές – αλλοιώσεις στο δέρμα

-       Χρόνιες ή επιδεινούμενες μεταβολές σε σωματικές λειτουργίες

 


 

 

 

 

Επιμέλεια: Ματίνα Παπαμάρκου